|
Historisch én modern
Bouwmeesters creëren een
nieuwbouwhuis in een
eeuwenoude jas
Een klant vroeg ons om de deel van hun woonboerderij om te bouwen tot moderne woonruimte. Een droomproject, omdat we samen met de klant mochten brainstormen, schuiven en puzzelen om de allerbeste indeling te vinden. De klanten vertelden hun wensen en dromen, wij keken naar de technische mogelijkheden. Samen met de architect, de constructeur en de klant kwamen we tot optimale oplossingen. Waar dat toe heeft geleid, ziet u op de foto’s.
Het gaat hier om een woonhuis uit 1800 met een in begin 1900 aangebouwde stal of deel. De klant woonde in het voorhuis. De deel was grotendeels in authentieke staat. Een mengelmoes van gemetselde voederbakken en een tussenvloer met ondersteunende constructie van roestig ijzer. Deze tussenverdieping hebben we verstevigd, geïsoleerd en uitgevlakt. Bovendien hebben we langs één kant de vloerplanken verwijderd waardoor het daglicht weer de begane grond bereikte. Het balkenwerk van het dak hebben we zoveel mogelijk intact gelaten, gerenoveerd en voorzien van een door onszelf geleverde en gemonteerde lichtstraat met elektrische zonwering.
Samen met de klant hebben we een plan gemaakt en besloten het achterhuis in twee delen te scheiden. Het achterste deel, met de grote glazen deuren en de authentieke gevel, is een soort serre, een hoge tuinkamer van vier meter diep. Omdat het geen echte binnenruimte hoefde te worden, konden de prachtige authentieke bakstenen wanden in het zicht houden. Wat ook bleef is de hoogte. Je ziet de complete buitenmuur tot aan het prachtige oude dakgebinte. Het tweede stuk van de deel, aan het huis, werd een grote eetkeuken met mezzanine (tussenverdieping). Tussen de nieuwe tuinkamer en de keuken overbruggen twee treden een hoogteverschil van 40 cm. Grote glazen openslaande deuren met dubbel glas zorgen voor licht én isolatie. In de buitengevel zit een pui met enkelglas harmonicadeuren. Deze kunnen helemaal open, zodat de binnen- en buitenruimte één geheel lijken te vormen. De vloerverwarming in de binnenruimte verhoogt het comfort.
Als je naar de foto’s kijkt kun je bepaalde beslissingen en wensen van de klant herleiden. De klant wilde graag een lichte woonruimte met rustige, pure lijnen en een mengeling van modern en oud. Dus niet alle oude onderdelen wegpoetsen. We hebben daarom de planken van de zoldervloer boven de keuken deels weggehaald, maar de balken bewaard. Zo profiteert de keuken optimaal van de nieuwe dakramen en hou je toch een verwijzing naar de authentieke balkenvloer.
Constructief waren er nog wel de nodige uitdagingen. Zo moesten we natuurlijk de authentieke dwarsbalken tussen de serre en de keuken behouden, omdat die de buitenmuur verankeren (zie de muurankers aan de buitenkant). Ook hebben we sommige niet meer te redden onderdelen van de dakconstructie moeten vervangen, natuurlijk met respect voor de authentieke bouwmethoden. Een uitdaging voor onze ambachtelijke timmerlieden met veel plezier zijn aangegaan. Hier kunnen wij als bouwmeesters onze energie kwijt in duurzaam maatwerk en creatief meedenken over de beste oplossingen. Het klinkt tegenstrijdig, maar als het moeilijk wordt, krijgen wij juist méér zin in de opdracht.
In het verleden hebben we al wel vaker dergelijke historische boerderijen verbouwd, waarbij de opdracht was om oude en nieuwe onderdelen en technieken in harmonie te brengen. Toch blijft het telkens weer een bijzondere ervaring. Dat heeft ook te maken met onze voorliefde voor historische gebouwen en authentieke materialen. De geur van oud hout, waardoor je als het ware voelt dat het verleden door je handen gaat. Onderdelen die soms al honderden jaren geleden door vakmensen gemaakt en gebruikt zijn. Dat komt terug wanneer je ergens in een oude balk een ingekerfde naam van een collega uit de 18e eeuw ziet. De handtekening van de ambtsman met passie voor zijn werk. Als je dat ziet, voel je een bijzondere band, een verwantschap met de ambachtslieden van toen. Wat is het dan mooi dat wij daar, anno 2024, een vervolg aan mogen geven.